00:43:36

Newsflash

Newsflashes
zaventemaerial_photo controletoren belgocontrol zaventem zaventem_landing steenokkerzeel_kappel steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventem_luchthaven1
Persbericht 22/09/2005 PDF Afdrukken E-mailadres
Persberichten Zone-S
Geschreven door WebMaster   
donderdag 22 september 2005 17:51

Spreidingsplan - Bevolking rond de luchthaven slaat alarm

 

Uit een recent gelekte nota raakte bekend dat Federaal Minister van Mobiliteit Landuyt overweegt om één van de parallelle landingsbanen van Zaventem, 25L, te verlengen. Deze overweging in het kader van de herziening van het Spreidingsplan voor de luchthaven vormt een directe bedreiging met nefaste gevolgen voor de Vlaams-Brabantse gemeenten Zaventem, Steenokkerzeel, Kortenberg, Kampenhout, Bertem en Leuven.

Concreet houdt dit plan in dat een bijkomende taxibaan op het grondgebied van Steenokkerzeel ervoor moet zorgen dat de baan 25L frequenter kan gebruikt worden om op te stijgen over de gemeente Zaventem, in de richting van Brussel. Het resultaat hiervan zal zijn dat de historische dorpskern van Humelgem/Steenokkerzeel eraan zal moeten geloven met 324 onteigeningen tot gevolg.

Om te vermijden dat de gemeente Zaventem te laag overvlogen wordt, zal de baan 25L tevens moeten verlengd worden met minimum 900 meter buiten de huidige grenzen van de luchthaven. Door deze uitbreiding van hinder naar het oosten van de luchthaven, zullen de dorpskernen van Erps-Kwerps, Nederokkerzeel ronduit onleefbaar worden.
 

Door deze aanpassingen zullen Zaventem en Sterrebeek bij westenwind massaal kunnen overvlogen worden, wil men Brussel-centrum ontzien.

Bij oostenwind zal men het startpunt verleggen en veel dieper in Vlaams-Brabant kunnen opstijgen, met als gevolg dat het grondgebied van Kortenberg, Bertem, Herent en Leuven veel lager overvlogen wordt.
 

Het aantal nieuwe gehinderden in dit scenario is nauwelijks te overzien, alsook het aantal gedwongen onteigeningen zoals zal blijken uit het noodzakelijke Milieu Effecten Rapport (MER).

De bewonersgroepen Zone-S (Steenokkerzeel) en Decibel-25L (Kortenberg) herinneren eraan dat ze samen met hun gemeentebesturen de onvoorwaardelijke terugkeer eisen naar de situatie van voor 1999 om de leefbaarheid en stabiliteit rondom de luchthaven te herstellen. Ze reageren krachtig en nemen het niet dat de omwonenden die zich steeds verdraagzaam en verzoenend hebben opgesteld ten opzichte van de luchthaven nu de dupe dreigen te worden.

De Bewonersgroep ZONE-S (Steenokkerzeel)

Laatst aangepast op vrijdag 14 oktober 2005 20:36