01:36:33

Newsflash

Newsflashes
controletoren belgocontrol zaventem steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventemaerial_photo steenokkerzeel_kappel zaventem_luchthaven1 zaventem_landing
Staanplaatsen in het vliegtuig (HLN) PDF Afdrukken E-mailadres
Vliegtuigconstructeurs
Geschreven door WebMaster   
woensdag 10 mei 2006 20:16
Luchtvaartmaatschappijen willen steeds meer mensen kunnen vervoeren, enkel de beperkte plaats in een vliegtuig steekt daar nog een stokje voor. Voor de maatschappijen ligt de oplossing anders wel voor de hand: laat mensen rechtstaan in het vliegtuig.

De bedrijven zoeken al lang naar oplossingen om meer passagiers te vervoeren. Dunnere zitplaatsen en minder beenruimte zijn populaire maatregelen: de gemiddelde afstand tussen de stelen daalde van 86 naar 78 centimeter sinds 1978.

12 centimeter
Vliegtuigfabrikant Airbus gooide bij meerdere luchtvaartmaatschappijen een balletje op over het vervoeren van rechtstaande passagier. De bedrijven hebben nu een ‘stoel’ ontworpen waarbij de passagier tegen een zachte plank leunen en met gordels op hun plaats gehouden worden. Dat levert per plaats 12 centimeter extra ruimte op.

De luchtvaartmaatschappijen zoeken al geruime tijd naar nieuwe oplossingen voor meer ruimte: door de stijgende kerosineprijzen zijn immers meer passagiers nodig om winst te maken. Dunnere stoelen zijn lichter, wat ook weer scheelt in brandstof. Een ‘staplank’ scheelt zelfs zeven kilo met een normale stoel.
Laatst aangepast op zondag 01 juni 2008 21:39