01:37:06

Newsflash

Newsflashes
controletoren belgocontrol zaventem zaventem_landing steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 zaventemaerial_photo zaventem_luchthaven1 steenokkerzeel_kappel
Persbericht Sterrebeek 2000 PDF Afdrukken E-mailadres
Persberichten
Geschreven door WebMaster   
vrijdag 01 september 2006 00:00

Geachte,

Deze voormiddag om 11u37 is tijdens het opstijgen van een A 330 op de luchthaven van Zaventem via baan 20 één van de motoren uitgevallen.
Het vliegtuig is verder opgestegen op één motor en heeft vervolgens rechtsomkeer gemaakt. Alle andere verkeer is stilgelegd geworden tot dit vliegtuig terug geland is (12u17).
 
Door het uitvallen van de motor vloog het vliegtuig zeer laag boven de omliggende gemeenten.

Men mag dit keer van geluk spreken dat het vliegtuig toch nog kon opstijgen en niet op het einde van baan 20 op de spoorlijn en de woonzones terecht kwam.

Het voorval toont aan hoe sterk de veiligheidsmarges worden ingeperkt bij het gebruik van de korte baan 20 bij het opstjigen.

Tijdens de werken aan baan 25L in de maand augustus maakten het intensiever gebruik van baan 20 en de zeer lage overvluchten over o.a Sterrebeek reeds duidelijk hoe weinig reserve de opstijgende vliegtuigen hebben.

De vereniging STERREBEEK 2000 vzw dringt hierbij nogmaals aan om het spreidingsplan dringend te herzien teneinde niet alleen de geluidshinder voor de omwonenden te verminderen maar ook om hun veiligheid en die van de passagiers maximaal te waarborgen.

Hierbij moet men terugkeren naar het historisch baangebruik waarbij baan 20 enkel gebruikt wordt als uitwijkbaan voor de vertrekken bij sterke zuidenwind.

Luc Caluwaerts

voorzitter STERREBEEK 2000 vzw