01:04:05

Newsflash

Newsflashes
steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1 controletoren belgocontrol zaventem zaventemaerial_photo zaventem_luchthaven1 steenokkerzeel_kappel zaventem_landing
Landingssysteem illegaal geïnstalleerd op Zaventem PDF Afdrukken E-mailadres
Nieuws
Geschreven door WebMaster   
maandag 29 maart 2010 17:59

Belgocontrol zou op de piste 02 van Brussels Airport een Instrument Landing Systeem (ILS) hebben geïnstalleerd zonder de nodige stedenbouwkundige toelatingen. Dat schrijft La Libre Belgique.

Er werd nu een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ingediend, maar het zou hier kunnen gaan om een poging om alles alsnog in orde te brengen, aldus de krant. Volgens Belgocontrol-woordvoerder Guy Viselé is de heisa "puur politiek" van aard en heeft het alles te maken met het protest tegen het gebruik van baan 02 op Brussels Airport

Sint-Pieters-Woluwe
Luchtverkeerscontroleur Belgocontrol verving een vijftal jaar geleden zonder toelating oude houten installaties voor elektronische begeleiding bij het landen door een metalen mast van 15 meter hoogte. De gemeente Sint-Pieters-Woluwe stelde toen proces-verbaal op. De overlegcommissie van de gemeente had een negatief advies uitgebracht op de vergunningsaanvraag. In 2007 kwam er vanuit het ministerie van stedenbouwkunde van het Brussels gewest ook een negatieve uitspraak.

Belgocontrol gebruikt dus uitrusting waarvoor er geen vergunning is, schrijft La Libre. De Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder (BUTV) dreigt ermee het ILS-baken te laten verzegelen.

Herstelling
"In 2005 is er een brand geweest in de bestaande installatie, en wij hebben deze omwille van de veiligheid van het luchtverkeer noodgedwongen moeten herstellen," reageert Viselé van Belgocontrol. "De houten constructie werd toen vervangen door een metalen. Moesten wij een nieuwe toelating vragen om een bestaande installatie, die er normaliter nog vele jaren gestaan had, te vervangen door een andere? Nadien heeft de gemeente Sint-Pieters-Woluwe daar om politieke redenen negatief op gereageerd omdat men het gebruik van de 02 niet ziet zitten", zegt Viselé, die stelt de laatste stand van zaken niet te kennen, omdat de verantwoordelijke bij Belgocontrol in ziekteverlof is.

De Belgische Unie tegen Vliegtuighinder (BUTV), dat in het dossier rond het vliegtuiglawaai de belangen verdedigt van de inwoners van de oostrand, wijst erop dat niet alleen Sint-Pieters-Woluwe in 2005, maar ook het Brussels Gewest in 2007 een stedenbouwkundige toelating geweigerd heeft voor deze nieuwe installatie. Volgens de BUTV heeft Belgocontrol inmiddels een nieuwe bouwaanvraag ingediend en loopt er hierover een openbaar onderzoek van 22 maart tot 6 april. (belga/kh/sam)