00:59:11

Newsflash

Newsflashes
controletoren belgocontrol zaventem zaventem_luchthaven1 zaventem_landing zaventemaerial_photo steenokkerzeel_kappel steenokkerzeel-kasteel-van-ham_1
PERSBERICHT 20/04/2005 PDF Afdrukken E-mailadres
Persberichten Zone-S
Geschreven door WebMaster   
woensdag 20 april 2005 17:01

Steenokkerzeel, 20/4/2005.

Inwoners Steenokkerzeel wanhopig na bijschaving Spreidingsplan.

Bewonersgroep Zone-S van Steenokkerzeel trekt aan de alarmbel. “Nu is de maat absoluut vol”, zegt Karel Vanderheyden, woordvoerder van Zone-S. “Sinds de invoering van het Spreidingsplan heeft de geluidsoverlast voor Steenokkerzeel onleefbare proporties aangenomen. Dat bewijzen recente geluidsmetingen op het grondgebied van de Vlaams-Brabantse gemeente. De recente aanpassing van het Spreidingsplan maakt het leven in Steenokkerzeel kortweg onmogelijk.”

De recente aanpassing van het Spreidingsplan zorgt voor een concentratie van overlast boven een groot stuk van Steenokkerzeel en Perk doordat dit gebied tijdens de eerste helft van de nacht (23 tot 03u) alle landende vliegtuigen en het tweede deel (03 tot 06u) opstijgende toestellen te verwerken krijgt. Dit is een onhoudbare situatie.

Om haar argumenten hard te maken startte Zone-S eind vorig jaar met het plaatsen van meettoestellen. Na enkele maanden van metingen is de conclusie duidelijk: “Rekening houdend met het grondlawaai rond de luchthaven, is Steenokkerzeel het zwaarst getroffen door geluidshinder. Het spreidingsplan werkt dus niet, integendeel: het concentreert de overlast boven de oostelijke kant van de luchthaven, zijnde de gemeenten Perk, Steenokkerzeel en Kortenberg”, zegt Vanderheyden. Overigens werd de analyse van de door Zone-S verzamelde geluidsgegevens onlangs door BIAC en de overheid bevestigd.

“Tot op heden hebben we gestreefd naar een consensusmodel”, zegt de bewonersgroep, “Vandaag hebben we, na de recente uitlatingen van minister Landuyt, de indruk dat dit niet langer werkt. We overwegen dan ook harde  acties, waaronder juridische. We willen eindelijk duidelijk maken aan zowel de Federale als de Vlaamse Overheid dat het niet realistisch is elke aanpassing van baan- of routegebruik op de luchthaven van Zaventem steeds weer af te wentelen op de Vlaamse gemeenten. We eisen dat de Vlaamse regering opkomt voor de Vlaamse rand rond Brussel en onze belangen verdedigt”.

Het is intussen duidelijk dat het Spreidingsplan op de helling komt te staan. Ook Zone-S vraagt uitdrukkelijk terug te keren naar de situatie van voor het Spreidingsplan. Logisch baangebruik is volgens de bewonersgroep de enige natuurlijke methode om het historisch gegroeide evenwicht tussen de luchthaven en het leefmilieu opnieuw te herstellen.

Bewonersgroep Zone-S (Steenokkerzeel)

 

Laatst aangepast op woensdag 20 april 2005 17:02